Silhueta de pessoa indiferenciada

Adriana Guerreiro

Investigador doutorado
Centro de Eletrónica, Optoeletrónica e Telecomunicações
Subsistema
Investigadores
Unidade ID
Centro de Eletrónica, Optoeletrónica e Telecomunicações
Regime
Exclusividade
Vínculo
CT em Funções Públicas a termo resolutivo certo
Adriana Guerreiro. Completed the PhD in Agricultural Sciences - Specialty in Food Science in 2016 by the University of Algarve Faculty of Science and Technology, Master in Horticulture in 2012 by the University of Algarve Faculty of Science and Technology, Degree in Agronomic Engineering in 2009 by the Polytechnic Institute of Beja Escola Superior Agrária. She is Contracted Researcher by the University of Algarve at the Centro de Electronica Optoelectrônica e Telecomunicacoes (CEOT) She has published 21 articles in specialized journals. Has 13 book(s). Organized 1 event(s). Supervised 1 MSc dissertation(s) and co-supervised 2. Participates and/or participated in 6 research projects. She works in the area(s) of Agricultural Sciences, with emphasis on Postharvest, Agriculture, Horticulture, Agricultural and Food Biotechnology, in the area of Exact Sciences with emphasis on Physics, and in the area of Biological Sciences with emphasis on Microbiology. In his professional activities he has interacted with 85 collaborator(s) in co-authorship of scientific papers. In his curriculum vitae the most frequent terms in the contextualization of scientific and technological production are: Strawberry tree; Conservation; Arbutus unedo L. edible film; Antioxidant activity; Fresh consumption; Quality; Field/Scientific Area::Agricultural Sciences:: Agriculture, Forestry and Fisheries; Rubus idaeus; anthocyanins; essential oils; Postharvest; fresh fruit; Surface scald; Internal disorders; Pyrus communis; Cymbopogon citratus; Citral; Agricultural and Forestry Sciences - Food Science and Technology; microbiology; Storage; Food technology; Horticulture; Production; environment; Agronomy; Actinidia; Non-destructive; Quality; Edible coatings; Spectroscopy.

Atividades

Atividades
2012/03. Entrevista (jornal / revista). Conservação do medronho (Arbutus unedo L.) para consumo em fresco. Voz do Campo.
2022 - 2022. Curso / Disciplina lecionado. TECNOLOGIA DE PRODUTOS DE ORIGEM VEGETAL. Tecnologia de Alimentos (Mestrado integrado). Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia.
2021 - 2022. Curso / Disciplina lecionado. Horticultura Ornamental e Ambiental. Hortofruticultura (Mestrado). Universidade do Algarve.
2022 - Presente. Orientação. Efeito da aplicação de películas edíveis na conservação de Rubus idaeus e Citrus sinensis.Hortofruticultura (Mestrado). Orientador.
2022/02/21 - 2022/09. Curso / Disciplina lecionado. Tecnologias Pós-Colheita. Agronomia (Licenciatura). Universidade do Algarve - Campus de Gambelas.
2021/03/01 - 2021/07/31. Curso / Disciplina lecionado. Microbiologia Agrícola. Engenharia Agronómica (Licenciatura). Universidade do Algarve.
2021/03/10. Apresentação oral de trabalho. Storage temperature effect on kiwiberry (Actinidia arguta cv. Ken´s Red) shelf-life. 4th International Symposium on Horticulture in Europe. ISHS (Estugarda, Alemanha).
2019 - 2020. Tutoria. Projecto MicroMundo. Alunos de Licenciaturas e mestrados.
2020 - Presente. Arbitragem científica em revista. Coatings (2079-6412). MDPI AG.
2020 - Presente. Orientação. Otimização dos parâmetros de qualidade no último quilómetro de frutos frescos. Gestão da Qualidade e Marketing Agro-Alimentar (Mestrado). Coorientador.
2020 - Presente. Orientação. Técnicas de arrefecimento na melhoria da conservação de framboesas.Tecnologia de Alimentos (Mestrado). Coorientador.
2020 - Presente. Arbitragem científica em revista. Horticulturae - Special Issue "Postharvest Handling of Horticultural Crops" (2311-7524). MDPI.
2020/02 - 2020/04. Curso / Disciplina lecionado. Tópicos Avançados em Horticultura. Hortofruticultura (Mestrado). Universidade do Algarve.
2020/02 - 2020/03. Curso / Disciplina lecionado. Horticultura. Engenharia Agronómica (Licenciatura). Universidade do Algarve.
2019 - Presente. Arbitragem científica em revista. Foods (2304-8158). MDPI AG.
2019 - Presente. Arbitragem científica em revista. Agronomy (2073-4395). MDPI AG.
2019/12 - 2019/12. Curso / Disciplina lecionado. Qualidade e Conservação de Hortofrutícolas
. Gestão da Qualidade e Marketing Agro-Alimentar (Mestrado). Universidade de Évora; Universidade do Algarve.
2018 - Presente. Arbitragem científica em revista. Food Chemistry (0308-8146). Elsevier .
2017 - 2018. Organização de evento. Membro da Comissão Organizadora do IX Simpósio Internacional de kiwi (2017). Universidade do Algarve; APH - Associação Portuguesa de Hortícultura; Universidade de Vigo.
2018. Apresentação oral de trabalho. Caraterização da qualidade pós-colheita de medronhos de diferentes áreas da região Algarve .. 4º SIMPÓSIO NACIONAL DE FRUTICULTURA. Associação Portuguesa de Horticultura e UALG.
2018/11/29. Apresentação oral de trabalho. Caraterização da qualidade pós-colheita de medronhos de diferentes
áreas da região Algarve. 4º Simpósio Nacional de Fruticultura. Associação Portuguesa de Horticultura (Faro, Portugal).
2018/01 - Presente. Membro de associação. Associação Portuguesa de Horticultura. 2ºSecretária.
2017/01 - Presente. Arbitragem científica em revista. Postharvest Biology and Technology (0925-5214). Elsevier .
2016/11 - Presente. Membro de associação. Nascer Prematuro - Associação Portuguesa de Pais de Bebés Prematuros. Co-Fundadora e atual Presidente da Assembleia Geral.
2013. Apresentação oral de trabalho. The use of 1-MCP to improve storage ability of ‘golden delicious’ apples. XIII Congresso Luso-Espanhol de Fisiologia Vegetal. APH e Sociedade Portuguesa de Fisiologia (Lisboa, Portugal).
2013. Apresentação oral de trabalho. Conservação do medronho (Arbutus unedo) para consumo em fresco. Encontro Nacional do Medronho . Centro de Excelência para a Valorização de Recursos Mediterrânicos.
2013/09/05. Apresentação oral de trabalho. Alginate edible coatings enriched with citral for preservation of fresh and fresh-cut fruit. VI International Postharvest Conference -Managing Quality in Chains. ISHS.
2013/07/28. Apresentação oral de trabalho. Evolution of strawberry fruit quality treated with pectin based edible coatings enriched with citral through storage. XIII Congresso Luso-Espanhol de Fisiologia Vegetal. Associação Portuguesa de Fisiologia Vegetal (Lisboa, Portugal).

Projetos

Projetos
2015/05/01 - 2017/12/31. MEDRONHEIRO - “Melhoramento da espécie e a valorização do medronheiro",. Bolseiro de Investigação. Universidade do Algarve - Campus de Gambelas.
2011 - 2013. - Exploiting the potential of halophytes grown in salt marshes of Algarve (Portugal) to improve the soil and develop ecologically sound saline agriculture- use of salicornia and sarcocornia for fresh salads. Outra. Universidade do Algarve.
2011 - 2012. DSB development in ‘Golden Delicious’ apple, in function of the harvest date. Outra. Universidade do Algarve.
2014/03/28 - 2014/04/11. HPLC analyses for quality evaluation of Arbutus unedo L. fruits. Desenvolvimento técnico.
2012/09/17 - 2012/10/11. Aplicação de revisto edíveis em halófitas. Desenvolvimento técnico.
2019/04/01 - 2025/03/31. New kiwifruit cultivars: studies and approaches to optimize and innovate the post-harvest chain, CEEC IND 2017. Investigador. Universidade do Algarve.
2021/06/01 - Presente. FunTomP- Functionalized Tomato Products, PRIMA Program. Investigador.
2012/03/15 - 2015/04/30. INNCOAT-Innovative edible coatings to improve storage of small fruit and fresh-cut, 3599-PPCDT. Bolseiro de Doutoramento. Universidade do Algarve.

Produções

Antunes, M.D.; Guimarães, A.C.; Gago, C.; Guerreiro, A.; Panagopoulos, J.; Boas, E.V.; Miguel, M.G.. 2022. "Membrane Fatty Acids and Physiological Disorders in Cold-Stored ‘Golden Delicious’ Apples Treated with 1-MCP and Calcium Chloride". Horticulturae, 8 (2). https://doi.org/10.3390/horticulturae8020162
Guerreiro, A.; Gago, C.; Veloso, F.; Freitas, L.; Guerra, R.; Antunes, M.D.. 2022. Evaluation of storage temperature on quality attributes of red-fleshed kiwifruit (Actinidia chinensis var. chinensis). Vol. 1332. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2022.1332.49
A.Guerreiro. 2021. Improving the shelf-life of strawberry fruit with edible coatings enriched with essential oils. Em 4th International Symposium on Horticulture in Europe.
Antunes, M.D.; Gago, C.; Guerreiro, A.; Sousa, A.R.; Julião, M.; Miguel, M.G.; Faleiro, M.L.; Panagopoulos, T.. 2021. "Nutritional characterization and storage ability of salicornia ramosissima and sarcocornia perennis for fresh vegetable salads". Horticulturae, 7 (1): 1-12. https://doi.org/10.3390/horticulturae7010006
Guerreiro, A.; Gago, C.; Veloso, F.; Freitas, L.; Guerra, R.; Antunes, M.D.. 2021. Storage temperature effect on kiwiberry (Actinidia arguta ‘Ken’s Red’) shelf-life. Vol. 1327. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1327.74
Gago, C.; Guerreiro, A.; Miguel, M.G.; Faleiro, M.L.; Antunes, M.D.. 2021. Stored ‘Galia’ melon quality affected by edible nanocoatings enriched with essential oils. Vol. 1327. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1327.77
Gago, C.; Guerreiro, A.; Miguel, M.G.; Faleiro, M.L.; Antunes, M.D.. 2021. Dried snacks of Opuntia-ficus indica (L.): Quality and its preservation capacity. Vol. 1329. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1329.2
Guerreiro, A.; Gago, C.; Miguel, M.G.; Faleiro, M.L.; Antunes, M.D.. 2021. Improving the shelf-life of strawberry fruit with edible coatings enriched with essential oils. Vol. 1327. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1327.79
Gago, Custódia; Antão, Rui; Dores, Cristino; Guerreiro, Adriana; G, Miguel; Faleiro, Maria Leonor; Figueiredo, Ana Cristina; Antunes, Maria Dulce. 2020. "The effect of nanocoatings enriched with essential oils on ‘Rocha’ pear long storage". https://doi.org/10.3390/foods9020240
Vieira, A.I.; Guerreiro, A.; Antunes, M.D.; Da Graça Miguel, M.; Faleiro, M.L.. 2019. "Edible coatings enriched with essential oils on apples impair the survival of bacterial pathogens through a simulated gastrointestinal system". Foods, 8 (2). https://doi.org/10.3390/foods8020057
Hennia, A.; Nemmiche, S.; Guerreiro, A.; Faleiro, M.L.; Antunes, M.D.; Aazza, S.; Miguel, M.G.. 2019. "Antioxidant and Antiproliferative Activities of Myrtus communis L. Essential Oils from Different Algerian Regions". Journal of Essential Oil-Bearing Plants, 22 (6): 1488-1499. https://doi.org/10.1080/0972060X.2019.1687335
Graça Miguel, M.; Gago, C.; Valente, R.; Guerreiro, A.; Antunes, D.; Manhita, A.; Barrocas-Dias, C.. 2018. "Qualitative evaluation of fruits from different Opuntia ficus-indica ecotypes/cultivars harvested in South Portugal". Journal of Food Biochemistry, 42 (6). https://doi.org/10.1111/jfbc.12652
Gago, C.L.; Vieira, A.I.; Guerreiro, A.C.; Miguel, M.G.; Faleiro, M.L.; Antunes, M.D.. 2018. Edible coatings enriched with essential oils for extending the shelf-life of ‘Hayward’ fresh-cut kiwifruit. Vol. 1218. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2018.1218.73
Vieira, A.I.; Guerreiro, A.C.; Gago, C.L.; Faleiro, M.L.; Miguel, M.G.; Antunes, M.D.. 2018. Quality evaluation of ‘Hayward’ kiwifruit snacks. Vol. 1218. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2018.1218.75
Dores, C.S.; Vieira, A.I.; Guerreiro, A.C.; Gago, C.L.; Miguel, M.G.; Faleiro, M.L.; Dantuma, A.; Antunes, M.D.. 2018. The effect of active packaging on the storage of kiwifruit snacks. Vol. 1218. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2018.1218.74
Guerreiro, A.C.; Gago, C.L.; Vieira, A.I.; Brázio, A.; Cavaco, A.C.; Antunes, M.D.; Panagopoulos, T.; Veloso, F.; Guerra, R.. 2018. Quality characterization of kiwifruit Actinidia chinensis var. Deliciosa ‘Hayward’ using destructive and nondestructive methods during storage. Vol. 1218. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2018.1218.68
Vieira, A.I.; Guerreiro, A.C.; Gago, C.L.; Brázio, A.; Guerra, R.; Cavaco, A.M.; Panagopoulos, T.; Veloso, F.; Antunes, M.D.. 2018. An attempt to find a non-destructive method to determine ripeness of kiwifruit (Actinidia chinensis Planch. ‘Jintao’). Vol. 1218. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2018.1218.67
Guerreiro, A.; Gago, C.; Miguel, G.; Faleiro, M.L.; Panagopoulos, T.; Antunes, M.D.. 2018. Potential of strawberry tree fruit (Arbutus unedo L.) for fresh consumption and its behavior through storage. Vol. 1194. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2018.1194.133
Antunes, M.D.; Gago, C.; Branquinho, A.R.; Julião, M.; Guerreiro, A.; Miguel, G.; Faleiro, M.L.; Panagopoulos, T.. 2018. Behavior of “Green salt” from Salicornia ramosissima and Sarcocornia perennis through storage. Vol. 1194. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2018.1194.110
Guerreiro, Adriana; Antunes, M.D.C. 2018. Boas práticas pós-colheita e proposta de norma de comercialização para o medronho. http://vozdocampo.pt/2018/10/09/boas-praticas-pos-colheita-e-proposta-de-norma-de-comercializacao-para-o-medronho/
A.Guerreiro. 2018. "Efeito de embalagens ativas na conservação e qualidade de fruta fresca e snacks". Em 32 Actas Portuguesas de Horticultura, 405-414.
A.Guerreiro. 2018. "Efeito da aplicação de nanoemulsões à base de alginato e óleos essenciais na conservação da laranja ‘Rohde’". Em Actas Portuguesas de Horticultura, nº 32, 415-420.
A.Guerreiro. 2018. "Actinidia arguta: avaliação qualitativa durante o armazenamento". Em Actas Portuguesas de Horticultura, nº 32, 314-319.
Blanca Salinas-Roca; Ariadna Guerreiro; Jorge Welti-Chanes; Maria D. C. Antunes; Olga Martín-Belloso. 2017. "Improving quality of fresh-cut mango using polysaccharide-based edible coatings". International Journal of Food Science & Technology. https://doi.org/10.1111/ijfs.13666
Guerreiro, A.C.; Gago, C.M.L.; Faleiro, M.L.; Miguel, M.G.C.; Antunes, M.D.C.. 2017. "The effect of edible coatings on the nutritional quality of ‘Bravo de Esmolfe’ fresh-cut apple through shelf-life". LWT - Food Science and Technology, 75: 210-219. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.08.052
Gomes, M.S.; Cardoso, M.G.; Guimarães, A.C.G.; Guerreiro, A.C.; Gago, C.M.L.; Vilas Boas, E.V.B.; Dias, C.M.B.; et al. 2017. "Effect of edible coatings with essential oils on the quality of red raspberries over shelf-life". Journal of the Science of Food and Agriculture, 97 (3): 929-938. https://doi.org/10.1002/jsfa.7817
Gago, C.; Drosou, V.; Paschalidis, K.; Guerreiro, A.; Miguel, G.; Antunes, D.; Hilioti, Z.. 2017. "Targeted gene disruption coupled with metabolic screen approach to uncover the LEAFY COTYLEDON1-LIKE4 (L1L4) function in tomato fruit metabolism". Plant Cell Reports, 36 (7): 1065-1082. https://doi.org/10.1007/s00299-017-2137-9
Salinas-Roca, Blanca; Guerreiro, Ariadna; Welti-Chanes, Jorge; Antunes, Maria D. C.; Martín-Belloso, Olga. 2017. "Improving quality of fresh-cut mango using polysaccharide-based edible coatings". International Journal of Food Science & Technology, 53 (4): 938-945. https://doi.org/10.1111/ijfs.13666
Guerreiro, A.C.; Gago, C.M.L.; Faleiro, M.L.; Miguel, M.G.C.; Antunes, M.D.C.. 2016. "Edible coatings enriched with essential oils for extending the shelf-life of 'Bravo de Esmolfe' fresh-cut apples". International Journal of Food Science and Technology, 51 (1): 87-95. https://doi.org/10.1111/ijfs.12949
Gago, C.M.L.; Guerreiro, A.C.; Miguel, G.; Panagopoulos, T.; da Silva, M.M.; Antunes, M.D.C.. 2016. "Effect of Calcium chloride and 1-MCP (Smartfresh™) postharvest treatment on ‘Golden Delicious’ apple cold storage physiological disorders". Scientia Horticulturae, 211: 440-448. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2016.09.017
Guerreiro, A.C.; Gago, C.M.L.; Miguel, M.G.C.; Faleiro, M.L.; Antunes, M.D.C.. 2016. "The influence of edible coatings enriched with citral and eugenol on the raspberry storage ability, nutritional and sensory quality". Food Packaging and Shelf Life, 9: 20-28. https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2016.05.004
Souza, Gomes; Cardoso, Maria das Graças; Garcia Guimarães, Ana Clara; Cavaco Guerreiro, Adriana; Luis Gago, Custódia Maria; Barros Villas Boas, Eduardo Valério; Barrocas Dias, Cristina; et al. 2016. Effect of edible coatings with essential oils on the quality of red raspberries over shelf-life. The objective of the present work was to develop stategies for raising the shelf-life of red raspberries (Rubus idaeus L.). The quality of red raspberries over shelf-life after coated with alginate plus Brazilian Citrus essential oils was evaluated. Edible coatings did not significantly influence the firmness loss, soluble solids content (SCC), and brightness of fruits over time, when compared to . http://hdl.handle.net/10174/20128
A.Guerreiro. 2016. "Innovative edible coatings to improve storage of small fruits and fresh-cut". Doutoramento. Innovative edible coatings to improve storage of small fruits and fresh-cut
Guerreiro, A; Gago, C; Faleiro, ML; Miguel, G; Antunes, MD. 2015. "Alginate Edible Coatings Enriched with Citral for Preservation of Fresh and Fresh-Cut Fruit".
Guerreiro, A.C.; Gago, C.M.L.; Faleiro, M.L.; Miguel, M.G.C.; Antunes, M.D.C.. 2015. "The effect of alginate-based edible coatings enriched with essential oils constituents on Arbutus unedo L. fresh fruit storage". Postharvest Biology and Technology, 100: 226-233. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2014.09.002
Guerreiro, A.C.; Gago, C.M.L.; Faleiro, M.L.; Miguel, M.G.C.; Antunes, M.D.C.. 2015. "The use of polysaccharide-based edible coatings enriched with essential oils to improve shelf-life of strawberries". Postharvest Biology and Technology, 110: 51-60. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2015.06.019
Gago, C.M.L.; Guerreiro, A.C.; Miguel, G.; Panagopoulos, T.; Sánchez, C.; Antunes, M.D.C.. 2015. "Effect of harvest date and 1-MCP (SmartFresh™) treatment on 'Golden Delicious' apple cold storage physiological disorders". Postharvest Biology and Technology, 110: 77-85. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2015.07.018
Guerreiro, A.C.; Gago, C.M.L.; Faleiro, M.L.; Miguel, M.G.C.; Antunes, M.D.C.. 2015. "Raspberry fresh fruit quality as affected by pectin- and alginate-based edible coatings enriched with essential oils". Scientia Horticulturae, 194: 138-146. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2015.08.004
Guerreiro, A.; Gago, C.; Faleiro, M.L.; Miguel, G.; Antunes, M.D.. 2015. Alginate edible coatings enriched with citral for preservation of fresh and fresh-cut fruit. Vol. 1091. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84948777526&partnerID=MN8TOARS
Miguel, M.G.; Faleiro, M.L.; Guerreiro, A.C.; Antunes, M.D.. 2014. "Arbutus unedo L.: Chemical and biological properties". Molecules, 19 (10): 15799-15823. https://doi.org/10.3390/molecules191015799
Morales, M.L.; Callejón, R.M.; Ubeda, C.; Guerreiro, A.; Gago, C.; Miguel, M.G.; Antunes, M.D.. 2014. "Effect of storage time at low temperature on the volatile compound composition of Sevillana and Maravilla raspberries". Postharvest Biology and Technology, 96: 128-134. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2014.05.013
Guerreiro, A.C.; Gago, C.M.L.; Miguel, M.G.C.; Antunes, M.D.C.. 2013. "The effect of temperature and film covers on the storage ability of Arbutus unedo L. fresh fruit". Scientia Horticulturae, 159: 96-102. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2013.04.030
Guerreiro, Adriana Cavaco. 2012. "Conservação do medronho em fresco e em geleia". Mestrado. http://hdl.handle.net/10400.1/10832
 

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